Ergonomiska gummimattor finns nu som ergonomisk ståmatta kontor

Ståmattor till kontor och hemmakontor för ökad rörelse

Arbetar du sittandes eller står du på en ergonomisk ståmatta på kontoret och arbetar vid ditt höj och sänkbara skrivbord. Känner du dig väldigt aktiv idag och att du tar hand om din hälsa men ändå sitter på kontoret mer än du vill och borde. Du som motionerar har förmodligen nåtts av att vi Sveriges befolkning måste öka sin dagliga aktivitet ganska omgående. Är du en vardagsmotionär idag så tycker förmodligen att det är konstigt att vi inte når upp till målet om 30 minuter per dag.

Men vi börjar istället i andra änden, med folkhälsosjukdomarna, övervikt, diabetes typ-2 och värk i kroppen. De flesta vill inte ha ont eller bli allt mer sittande, men dem vill samtidigt inte heller matas med alla kraven. Dessa dyker upp med träning, kost och hälsa och osunda målbilder. En person kan ha haft en sund livsstil innan en skada, men skadan i sig, medicinering och stillasittandet kan har varit det som skapade ohälsan och osundare val.

Ofta är det en kombination av allt, man har hoppat över momenten som fysiologen rekommenderat och tränat hårdare och kanske skadat sig mer eller blivit sjukare. Men det kan även vara att man följer gamla mönster som fungerade tidigare som inte längre fungerar med skadorna.

Sätt ett första mål om att få en balanserad helhet med dina levnadsvanor

Att man ska överprestera jämfört med kollegor eller jämngamla på gymmet. Det kan även vara att man måste sätta det högsta målet direkt, marathon eller någon extrem fysisk tävling. Sådant passar verkligen inte alla och det är inte heller ett mål med folkhälsan. Det är att skapa sunda levnadsvanor i balans med varandra.

Kanske till och med en tävling om att lyfta lika mycket vikter som en hälften så ung människa på gymmet. Det kan vara så mycket enklare och har inte din arbetsgivare avsatt budget för att skapa en bättre ergonomi. Då kan du köra en säljpitch för detta och få in lite höj och sänkbara skrivbord och ergonomiska ståmattor och ergonomiska gummimattor som är sviktar bra och av lagom storlek.

Du som är en aktiv motionär kan således hjälpa dina medarbetare med att visa små enklar förändringar som påverkar stort i det långa loppet. Ett bra första steg är att skapa rätt förutsättningar och att lära sig att arbeta fokuserat även stående. Det är helt ok i början att variera sitt arbete med att sitta, målet är att det ska ske mer stående arbete för att skapa viljan av att röra på sig på ett skonsamt sätt framåt.