PTFE och de vardagliga produkter som det möjliggör

Du kanske inte vet om det, men varje dag har du att göra med produkter som är tillverkade av PTFE. PTFE är en syntetisk fluoropolymer av tetrafluoreten. I lekmannatermer är PTFE en typ av plast som har många användningsområden tack vare sina egenskaper såson tätningsprodukter. Här är bara några av de produkter som innehåller PTFE.

Om du någonsin har lagat mat med teflon har du använt PTFE. Teflon är varumärket för PTFE när det används som beläggning för kokkärl. Teflonbeläggningar appliceras på stekpannor och andra köksredskap för att förhindra att maten fastnar. Teflon är så effektivt när det gäller att förhindra fastkladdning att det ofta används i industriella tillämpningar där klibbiga ämnen måste transporteras, t.ex. på transportband.

Kläder

PTFE används också för att tillverka Gore-Tex, som är ett tyg som används i kläder och andra produkter där vattentäthet är viktigt. Gore-Tex innehåller porer som är för små för att vattendroppar ska kunna tränga in, men tillräckligt stora för att vattenånga ska kunna passera igenom. Detta gör Gore-Tex-tyger andningsbara samtidigt som de är vattentäta, vilket gör dem idealiska för användning i utomhusutrustning och sportkläder.

Non-stick ytor

Förutom i kokkärl används PTFE också för att skapa icke-stickytor i en mängd olika sammanhang. Non-stick-beläggningar appliceras på allt från tandtrådsbehållare till takmembran. Dessa beläggningar gör det lätt att frigöra det ämne som finns i dem utan att behöva använda överdriven kraft eller ta till farliga kemikalier.

Slutsats

Som du kan se har PTFE bidragit till att möjliggöra många av de produkter som vi använder varje dag. Nästa gång du använder kokkärl av teflon eller vattentätar dina kläder med Gore-Tex, kom ihåg att du har denna mångsidiga fluoropolymer att tacka!