Växthus i trä, tunnelväxthus eller bågväxthus för ekologiska odlingar

Hur du odlar de godaste tomaterna i ditt växthus

Så här kan du köpa växthus i trä, och odla det godaste tomaterna i ditt nya växthus. Det finns många olika typer av växthus som växthustunner så kallade tunnelväxthus och bågväxthus.

Har du ett växthus idag med skadat tak eller väggar, då kan du byta ut dessa med polykarbonatskivor till väggar och tak samt montera ett plasttak till växthuset.

Har du någonsin velat odla dina egna tomater, men inte vetat var du ska börja? Alla behöver vi ibland lite tips och tricks hur vi ska komma igång. För att odla ekologisk krävs lite extra kunskap, men det är värt att ta reda på den. För resultatet kommer ge dig det godaste grönsakerna.

Så här lyckas du med dina tomater på bästa sätt

För att lyckas odla läckra tomater i ditt växthus så behöver du ett bra och gärna lite rymligt växthus. När du väl odlat upp dina första tomater så kommer du nämligen vilja odla mer ekologiska grönsaker.

Du kan odla det mesta av det du normalt brukar ha i din sallad i växthuset och har du även tillgång till ett trädgårdsland så kan du förkultivera dina grönsaker innan du planterar ut. Det finns alltifrån värmekällor till växtbelysning som det går att komplettera växthuset med ifall det finns behov.

Att odla tomater i ett växthus är ett utmärkt sätt att få färska, ekologiska grönsaker. Med ett växthus förlänger du säsongen och kan driva upp mer goda och ekologiska grönsaker.

Så här börjar du odla mer ekologiska grönsaker

  1. Börja med frön av hög kvalitet. Detta kan tyckas vara ett uppenbart tips, men det är ett viktigt tips. Se till att köpa frön från en välrenommerad källa. På så sätt säkerställer du att dina plantor är friska och livskraftiga från början.
  2. Plantera dina frön i bra blomjord. Du kan hitta bra krukväxtjord på de flesta plantskolor eller trädgårdscenter. Billig krukväxtjord är full av ogräsfrön och dränerar inte bra, så det är värt att lägga några extra kronor på jord av god kvalitet.
  3. Vattna dina växter regelbundet. Tomatplantor behöver ungefär en 2,5 cm vatten per vecka, så se till att hålla ett öga på vädret och vattna därefter. Det är bättre att vattna djupt en eller två gånger i veckan än att ge plantorna lite vatten varje dag.
  4. Glöm inte att gödsla. Tomatplantor kräver näring och behöver regelbunden gödsling för att producera mycket frukt.
  5. Gör lite forskning om tomatsorter innan du planterar. Det finns bokstavligen hundratals olika sorters tomater, så det är viktigt att göra lite research och välja en sort (eller två!) som växer bra i ditt klimat och som du tycker om att äta.
  6. Var beredd på skadedjur. Tyvärr är inte ens växthus immuna mot skadedjur och sjukdomar. Håll utkik efter vanliga problem, bladlöss och andra odjur. Ta itu med problemen snabbt och ekologiskt om möjligt – vänta inte tills saker och ting går överstyr.
  7. Glöm inte bort ventilation och temperaturkontroll. När dina tomatplantor väl börjar blomma behöver de gott om ventilation för att undvika problem som blossom drop och svampsjukdomar. Se till att öppna dina fönster eller ventiler under varma dagar, och stäng dem igen på natten eller när det blir kallt ute.
  8. Skörda gärna ofta och följ odlingsanvisningar. Så se till att kontrollera dina plantor regelbundet och plocka alla mogna frukter så snart som möjligt. Njut av frukterna av ditt arbete – nyplockade tomater smakar fantastiskt.

Tomater är ett utsökt och näringsrikt tillskott till alla måltider, och de är förvånansvärt enkla att odla, till och med i ett växthus. Följ gärna några av råden och sök efter mer inspiration på nätet så du enklare kan nå fantastiska resultat med din odling.

Du är redan på god väg, i tanken, med att odla saftiga, läckra tomater som alla dina vänner och grannar kommer att avundas dig. Du behöver bara påbörja ditt nya härliga projekt.