Halloween – Var kommer det ifrån?

Idag tänker vi på Halloween som en tid för utklädning, snidade pumpor, godis och skräck. Men var kommer dessa traditioner ifrån? Låt oss ta en titt på historien om denna kusliga högtid.

Halloween har sitt ursprung i den keltiska högtiden Samhain, som var ett firande av det nya året. Kelterna trodde att de döda steg upp ur sina gravar den här dagen för att skrämma de levande. För att skydda sig själva klädde de ut sig i skrämmande masker och andra halloweendräkter. Detta hjälpte dem att smälta in bland spökena och lura dem att tro att de var en av dem.

Traditionen att snida pumpor har också sina rötter i den keltiska kulturen. Under Samhain snittade folk rovor och satte ljus i dem för att avvärja onda andar. När irländska invandrare kom till Amerika på 1800-talet började de istället snida pumpor eftersom de var lättare att få tag på. Och på så sätt föddes jack-o’-lantern!

När det gäller godis är detta ett relativt nytt tillägg till Halloweenfirandet. I början av 1900-talet anordnade en tidning en tävling där läsarna ombads skicka in dikter om Halloween. Vinnaren tillkännagavs på halloweenkvällen, och barnen gick från dörr till dörr och reciterade dikten i hopp om att vinna ett pris. Denna praxis utvecklades så småningom till att barnen gick på ”trick-or-treating” för att få godis.

Halloween är en högtid med en lång och fascinerande historia. Från sitt ursprung som ett keltiskt nyårsfirande till sin moderna inkarnation som en kväll för utklädning, godis, halloweenpynt och snidade pumpor har Halloween kommit långt under århundradena. Så nästa gång du njuter av lite Halloween-glädje med pynt från Festbutikken, ta dig en stund och fundera över varifrån dessa traditioner kommer – du kanske blir överraskad!