Guide: Så väljer du yogamatta

Om du är en seriös yogi eller bara tränar några gånger i veckan är en yogamatta en viktig investering för din hälsa. Det kan vara lätt att tro att alla yogamattor är likadana, men det är inte fallet. Det finns många egenskaper och material att tänka på när du väljer en yogamatta. För att göra ditt val enklare har vi skapat en guide för dig att använda när du väljer en yogamatta.

Tänk på ditt syfte

För att välja rätt yogamatta är det viktigt att tänka på vad du behöver den till. Fundera på vilken typ av yoga du praktiserar och vilket syfte du vill uppnå. Vill du ha en matta för att stödja dina knän och handleder eller endast för att hålla dig från att halka? Om du praktiserar en intensiv yogaform som Ashtanga rekommenderas en lätta, stabil matta med god greppyta. Är du ute efter att utveckla din meditation, är mjuk, tjock och bekväm matta att föredra.

Material

Fundera på vilket material som passar din yogastil och livsstil. Mattor kan vara gjorda av PVC, TPE, kork, bomull och/eller mikrofiber. PVC är det mest vanliga materialet då det är billigt och lätt att hitta, men det är också miljöfarligt. Om du vill tänka på miljön är kork, TPE och bomull de bästa valen.

Greppyta

För att förhindra att halka på yogamattan är en bra greppyta viktig. Material som TPE och mikrofiber har bäst grepp, speciellt när du svettas. En annan greppyta att tänka på är den inhemska strukturen av mattan, såsom kuddar och mönster. Tänk på vilken typ av yoga du utför och hur mycket svett du tenderar att ha med dig.

Tjocklek

Tjockleken på yogamattan är också viktigt att tänka på. Ju tunnare mattan är desto mer stabilitet ger den, men också mindre stöd för dina leder och kroppsdelar. Tjockare mattor är bekväma och ger mer stöd, men kan också vara mer instabila. Tänk på syftet med din yogapraktik när du väljer tjocklek på din matta.

Storlek

Slutligen, fundera på vilken storlek på yogamatta som passar dig bäst. Standardstorleken för yogamattor är 60cm bred och 173cm lång. Om du är en person med lite längre ben eller längre än 173cm kan det vara smart att investera i en större matta för att undvika att falla utanför mattan.

Sammanfattning

Att välja den rätta yogamattan är en personlig fråga som beror på dina individuella behov och preferenser. Det är bra att tänka på vad du behöver och vad du vill uppnå för att få ut det mesta av din yogapraktik. En yogamatta är en viktig investering för din kropp och hälsa, som ofta kombineras med en yoga bolster. Genom att följa denna guide kan du hitta din ultimata yogamatta så att du kan njuta av en skön och säker yogapraktik!