Allt du behöver veta om en säkerhetsprövningsintervju

En säkerhetsprövning är en undersökning som görs av myndigheter för att bedöma om en person är lämpad att anställas inom vissa yrken eller ha tillgång till viktiga resurser. En säkerhetsprövning kan vara obligatorisk för de som ska arbeta inom skyddade verksamheter, yrken där man hanterar viktiga information, eller viktiga samhällsfunktioner. Säkerhetsprövningar kan vara olika beroende på det yrke eller den verksamhet som det handlar om. En av de vanligaste formerna av säkerhetsprövning är säkerhetsprövningsintervjuer. I detta blogginlägg kommer vi att ta en djup titt på vad en säkerhetsprövningsintervju är och vad du behöver veta innan du går till en.

Vad är en säkerhetsprövningsintervju?

En säkerhetsprövningsintervju är ett samtal mellan en myndighetsrepresentant och den person som ska genomgå säkerhetsprövningen. Syftet är att bedöma personens lämplighet att ha tillgång till viss information eller resurs genom att bedöma personens karakteristika, beteenden och motiv. Ofta genomförs dessa intervjuer efter att en kandidat har slutfört andra delar av säkerhetsprövningarna, såsom en bakgrundskontroll eller ett säkerhetstest.

Förbered dig själv inför säkerhetsprövningsintervjun

Att få en säkerhetsprövningsintervju kan få många att bli nervösa, men att förbereda sig kan minimera denna känsla. Innan du går till säkerhetsprövningsintervjun är det klokt att göra din research om företaget eller organisationen som intervjun gäller. Det är också viktigt att vara ärlig i dina svar. Ett annat sätt att förbereda sig är att tänka på vilka frågor som kan ställas och öva att svara på dessa. Det är också viktigt att veta att säkerhetsprövningsintervjuer är konfidentiella, vilket betyder att vad som diskuteras under intervjun inte får delas vidare.

Vilka frågor kan du förvänta dig på en säkerhetsprövningsintervju?

De frågor som ställs under en säkerhetsprövningsintervju varierar beroende på det yrke eller den verksamhet som det handlar om. Vanliga frågor inkluderar tidigare anställningar, familjehistorik, ekonomisk information, utbildning, utrikesresor och eventuell brottslighet. Det är också vanligt att frågor ställs om hur du hanterar stressiga situationer och om du har några vanor som kan påverka din lämplighet för den specifika rollen.

Vad händer efter säkerhetsprövningsintervjun?

Efter säkerhetsprövningsintervjun kommer myndigheten att utföra en säkerhetsgranskning av den sökande. Denna process kan ta olika lång tid beroende på arbetsplatsen, men vanligtvis kan det ta mellan några veckor till flera månader. Om granskningen är positiv, kan den sökande få godkännande att anställas eller ha tillgång till de resurser som krävs för den specifika rollen. Om granskningen är negativ kan den sökande nekas anställning eller tillgång till resursen.

Sammanfattning

Att genomgå en säkerhetsprövningsintervju kan vara en nervös upplevelse, men genom att förbereda sig och vara ärlig i svar på frågor kan minska stressen. Säkerhetsprövningsintervjuer är konfidentiella, vilket betyder att vad som diskuteras under intervjun inte får delas vidare. De frågor som ställs varierar beroende på det yrke eller den verksamhet som det handlar om. Det är viktigt att svara på frågor så ärligt som möjligt. Om allting går bra och granskningen är positiv så kan du som sökande få godkännande att anställas eller ha tillgång till de resurser som krävs för rollen. Om du är intresserad av att utföra en säkerhetsintervju rekommenderar vi du kontaktar Bakgrundsanalys, vilka även bland annat utför bakgrundskontroll vid rekrytering.