Nya regler för vattenskoterutbildning och vattenskoter förarbevis

Nya Vattenskoter regler från Maj 2022

Vattenskoter körkortsutbildning krävs nu för det nya vattenskoter reglerna som började gälla från maj 2022. Ett vattenskoter kort eller körkort för vattenskoter heter egentligen förarbevis för vattenskoter och är en vattenskoter utbildning och utförandet ska vara godkänt av Transportstyrelsen.

Du behöver även Jetski körkort om du vill framföra en jetski men det är samma vattenskoter körkort som gäller då. Har du en jetski och vill framföra den i farleder och på sjöar, skärgård i farleder och hav så behöver du numera ett förarbevis för vattenskoter.

Förarbeviset för vattenskoter är ett krav och ska visas upp vid kontroll

Körkorten för vattenskoter kan du utföra med en teoretisk del online och en praktisk del på plats, hos CSM vattenskoterutbildning. Detta är en godkänd anordnare för vattenskoter utbildning men det är Transportstyrelsen som utfärdar körkortet för vattenskoter, det som heter förarbevis för vattenskoter.

Det finns idag olika varianter på hur detta utfärdande ser ut och det ena är med ett utskrivet bevis och det andra är att beställa ett fysiskt vattenskoter körkort. Det kan vara fördelaktigt att köpa till vattenskoter förarbeviset med ett fysiskt kort så det är enkelt att ha med sig på vattenskotern.

Sjölagar och regler gäller och nöjeskörning ska undvikas

Att framföra en vattenskoter kräver i och med förarbeviset för vattenskoter att du framför vattenskoter på ett respektfullt sätt mot medmänniskor, djur och är natur. Det betyder att du inte får köra fordonet på allmänna badplatser och på naturskyddade områden. Vattenskoter ska inte användas för det som kallas nöjeskörning eller framföras på ett farligt sätt. Genom att det nu krävs en vattenskoterutbildning och ett vattenskoter förarbevis så ska förhoppningsvis onödiga olyckor kunna minskas.

När du gått din vattenskoter utbildning så är det bra att du fortsätter öva och hålla dig uppdaterad på nya lagar och regler. Eftersom att det är ett fordon som kräver förarbevis så finns även risken för att det kan återkallas vid oaktsamhet.