Hur man laddar en elbil hemma – Så enkelt är det

Om du äger en elbil vet du förmodligen redan att du inte bara kan gå till vilken bensinstation som helst och tanka den. Du måste vara mycket mer strategisk när det gäller hur och var du laddar din bil. Och om du inte har turen att ha ett garage eller en lång uppfart är det troligt att du kommer att behöva ladda bilen hemma. Här är en snabbguide om hur du gör just det.

Hur man laddar en elbil hemma

Först och främst: Om du ska ladda din bil hemma måste du installera en särskild laddare. Detta är något annat än att bara koppla in bilen i ett vanligt uttag; den är särskilt utformad för elbilar och gör att din bil kan laddas mycket snabbare. Du vill också se till att laddaren du köper är kompatibel med din bil; om den inte är det kommer den inte att fungera lika effektivt (eller möjligen inte alls). När du har installerat laddaren är det bara att parkera bilen på den avsedda platsen och koppla in den. Generellt sett tar det ungefär fyra timmar att ladda en elbil fullt ut med en av dessa laddare.

Det är naturligtvis inte alla som har lyxen att kunna installera en EV laddningsstation. Om det är fallet för dig finns det fortfarande många alternativ. Många arbetsgivare erbjuder nu laddningsstationer på arbetsplatsen, vilket kan vara bra om du arbetar någonstans med lång pendling. Det finns också offentliga laddningsstationer, som blir allt vanligare i städer över hela landet. Dessa tar vanligtvis längre tid att ladda än en hemmaladdare – allt från sex till åtta timmar – men de är definitivt bättre än ingenting.

Laddstation vid hemmet är smidigt

Att ladda en elbil hemma är egentligen ganska enkelt – allt du behöver är en särskild laddare och en plats att parkera bilen på medan den laddar. Naturligtvis har inte alla möjlighet att installera en laddare hemma, men det finns gott om offentliga laddningsstationer som kan hjälpa till att göra jobbet. När allt kommer omkring är det egentligen inte så annorlunda att ladda en elbil än att tanka en traditionell gasbil.