Bilden visar en bil som kör i skymning. Extraljus kompletterar sikten vid körning i mörker.

Extraljus: Så här kör säkrare på vägarna

Att eftermonterade extraljus är viktigt för att köra säkert på vägarna känner du säkert till. Vid mörkerkörning och körning i skymning kan det vara svårt med sikten. Det kan därför vara bra att eftermontera extraljus på ditt fordon. Extraljus är en av de viktigaste delarna som du enkelt kan modifiera på dina bilar för att öka säkerheten.

Bra belysning har dock inte alltid varit fallet på fordon. Tidigare körde folk i mörker med hjälp av en ensam lykta på bilen. Men med tiden har tekniken utvecklats och extraljus har blivit alltmer vanligt. Men vad är egentligen extraljus och varför är de viktiga för att köra säkert på vägarna?

Vad är ett extraljus?

Extraljus är helt enkelt en extra uppsättning lampor på en bil, för att göra det möjligt för föraren att se längre och bredare än bilens vanliga strålkastare. De kan vara monterade på bilens tak, framgrillen eller under fronten. Extraljusen kan installeras på alla typer av fordon, från personbilar till lastbilar och fyrhjulsdrivna fordon.

Varför är extraljusen viktiga?

Extraljusen är mycket viktiga när det gäller att köra på vägarna eftersom de ger föraren ökad synlighet. Vid svåra körningsförhållanden som mörker, dimma eller regn kan extraljus eliminera bländning från mötande trafik och ge föraren klar sikt på vägen framför.

Beroende på vilken typ av extraljus som används, kan de hjälpa föraren att se längre fram eller bredare på vägen. Extraljusen kan också vara till hjälp om föraren måste köra på landsvägar eller hitta sin väg på obelysta områden.

Vilka typer av eftermontering av belysning finns det?

Det finns flera olika typer av extraljus att välja mellan på marknaden. Eftersom att det handlar om trafiksäkerhet så är det viktigt att välja hög kvalitet. Det finns flera olika lamptyper där strålkastare i HID (High Intensity Discharge) eller LED (Light Emitting Diode) är också mycket populära belysning för eftermontering. HID-strålkastare är mycket ljusa och bryter genom grumligt väder som dimma och regn. LED-strålkastare är mycket effektiva och kräver mindre ström för att fungera än HID-strålkastare.

Hur installeras extraljus?

Installation av extraljus kan vara något som görs på egen hand, men om du inte har kunskap behöver du troligen söka hjälp från en professionell bilverkstad. För att installera extraljus behövs ofta en relä och en brytare och kabeln måste ofta dras från batteriet i motorutrymmet. Samt även genom bilens kropp för att nå till belysningsenheterna. Observera att det är viktigt att ansluta extraljusen på rätt sätt för att undvika olyckor på vägen.

Extraljusen är en ovärderlig tillägg till bilen och förare som behöver köra under svåra förhållanden. Extraljusen är inte bara användbara för att se bättre på vägen, men de kan också skydda dig och andra från skador genom att förbättra din synlighet och hjälpa dig att se potentiella faror tidigare.

Så om du planerar att köra på landsvägar eller i dimma eller regn ofta. Då kan du se över ditt fordons belysning och installera extraljus på din bil. På så sätt kan du och dina passagerare ska kunna resa säkert på vägarna.