4 saker du inte visste om cellprov

Cellprov är en viktig del av kvinnors hälsa. Det är en enkel test som undersöker livmoderhalsen för att upptäcka cancer och cellförändringar i tidiga stadier. Varje år utförs cellprov i Stockholm och på hundratusentals kvinnor runt om i världen. Trots detta finns det fortfarande mycket som inte är känt om denna rutinundersökning. I denna blogg kommer vi att titta på fyra saker du inte visste om cellprov.

Det finns olika typer av cellprov

Det är lätt att tro att cellprov är en universell undersökning som används överallt i världen. Men faktum är att det finns olika typer av cellprov beroende på var du befinner dig. I USA och Kanada, till exempel, används en annan metod för att samla in cellprov än i Europa. I vissa länder används också en HPV-test i samband med cellprovet för att ge mer information om risken för livmoderhalscancer.

Varje kvinna behöver inte testas varje år

Många tror att det är nödvändigt att få cellprov varje år för att säkerställa att allt är i sin ordning. Men rekommendationerna varierar från land till land och beror på ålder, hälsa och tidigare provresultat. I Sverige rekommenderas kvinnor att testa var tredje år mellan 23 och 50 år och var femte år mellan 50 och 65 år.

Cellprovet kan vara obekvämt, men det bör inte vara smärtsamt

Många kvinnor tycker att cellprovet är obekvämt. Detta beror på att en mjuk liten borste måste användas för att samla in celler från livmoderhalsen. Men det ska aldrig orsaka smärta. Om du upplever smärta under eller efter ditt cellprov, kontakta din vårdgivare omedelbart.

Cellprov kan också undersökas för andra sjukdomar

Cellprovundersökningar görs inte bara för att upptäcka cellförändringar förknippade med livmoderhalscancer. I vissa fall kan cellprover också undersökas för att upptäcka andra sjukdomar, som genital herpes eller klamydia.

Sammanfattning

Att förstå cellprov och vad det innebär är viktigt för varje kvinna som vill ta hand om sin hälsa. Det kan vara värt att diskutera med din vårdgivare om din testfrekvens och lära dig mer om de olika typerna av tester som finns tillgängliga. Men det allra viktigaste för att minska risken för livmoderhalscancer är att regelbundet besöka din gynekolog, diskutera dina hälsorisker och leva ett hälsosamt liv. Är du på jakt efter en privat gynekolog för att utföra cellprov är Vasamamma valet för dig.